Ron Blaauw
Culinair ondernemer en duizendpoot

Ron Blaauw is naast zijn werk als chef-kok, een ondernemer pur sang. Ron, eigenaar van meerdere Ron Gastrobars, is een culinaire alleskunner. Geroemd om zijn rijsttafels, landelijk bekend om zijn Michelin ster en gerespecteerd om zijn innovatieve én gedurfde manier van ondernemen.

Van horeca stagiair tot SVH-meesterkok

Ron Blaauw groeide op in Hoorn waar hij perfect kind kon zijn: zijn ouders vertelden hem toen al dat je later moest ‘doen wat je leuk vindt en waar je achter staat’. Deze filosofie is vele jaren later terug te proeven in zijn manier van ondernemen. Zodra Ron Blaauw klaar was met zijn mavo liep hij zijn eerste horecastage bij een restaurant in Hoorn. Waar hij hier dacht aan het koken te zijn door huzarensalade uit emmers te scheppen, leerde hij pas écht wat koken is toen hij zijn volgende stage liep bij ‘La Ciboulette’ in Zuidoostbeemster. Hier kreeg hij respect voor goede producten en leerde hij de kunst van het proeven.

De echte kneepjes van het vak leerde Ron in restaurant de Kersentuin, onder leiding van topkok Jon Sistermans. In 2009 ontving Ron Blaauw vervolgens de erkenning ‘Beste restaurateur/ondernemer’ van GaultMillau. In 2010 werd hij benoemd tot SVH-Meesterkok.

Uiteten gaan moet een feestje zijn

De filosofie van Ron Blaauw is verhelderend. Ron kookt graag geweldige gerechten zonder gedoe. De sterrenchef heeft een filosofie als het om dineren gaat: uit eten gaan moet een feestje zijn! In de Michelingids werd Ron Blaauw een ‘culinaire Mastermind’ genoemd,. Hij werkt volgens het credo ‘geen poespas en pretenties, maar ongedwongen culinair genieten’. De chef-kok wil gerechten ongecompliceerd en puur maken. Ron Blaauw is een inspirator, spreker, opleider en meesterkok.

De Gastrobars

Tussen 2011 en 2013 voerden de chef-kok en zijn team ‘zijn’ Restaurant Ron Blaauw in Amsterdam tot twee Michelin sterren. In 2013 durfde Blaauw een moedige stap te zetten: hij toverde zijn tweesterrenrestaurant om tot een wat eenvoudigere Gastrobar, waar relaxt culinair genieten centraal zou komen te staan. Ron Blaauw werd hierdoor geroemd om zijn bravoure, maar het was ook spannend. Want, wat deed deze stap voor zijn naam en restaurant? Ron Gastrobar bleek een meesterzet! De Gastrobars van Ron Blaauw zijn toegankelijke restaurants met verschillende keukens.

Ook is de chef-kok meerdere malen op de televisie verschenen. Hij won in 2021 de finale van ‘SnackMasters’, waarin sterrenchefs bekende Nederlandse snacks moesten namaken.

Ron Blaauw & Gastronomie

Ron Gastrobar van Ron Blaauw thuis beleven? De rijsttafel die Ron Blaauw bij zijn Ron Gastrobar serveert is een daverend succes. Bij Thuis uit Eten is dit ‘feestje aan huis’ te bestellen. Volgens Blaauw is de Indonesische keuken aan een heuse revival bezig. De ongedwongen sfeer die de chef en ondernemer graag wil uitstralen in zijn Gastrobars, brengt hij met zijn menu’s via Thuis uit Eten ook bij jou aan huis.