Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Sterrenchefs en beste vrienden

 Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot: een duo dat niet meer uit de Nederlandse gastronomie is weg te denken. Samen koken ze al een decennium de meest mooie gerechten en halen daarmee de ene na de andere ster binnen. Met restaurant 212 zetten zij in 2018 het eerste ‘no-table restaurant’ neer in Amsterdam.

De culinaire voetsporen van de chef?

Richard van Oostenbrugge (1975) groeide op in Soest. Op zijn negentiende kwam van Oostenbrugge erachter dat hij kok wilde worden, toen hij als afwashulp werkte in een restaurant in Soesterberg. Wat hij zo leuk vindt aan de restaurantwereld? “Het familiegevoel dat je ervan krijgt”. Het vak leerde hij daarna in Frankrijk en Zwitserland. Zijn compagnon Thomas Groot (1985) koos al jong voor de koksopleiding. Aan culinair platform Culy vertelde hij: “Het is niet zo dat ik als klein jongetje een romantisch idee kreeg bij het roeren in de pannen en de geuren uit de keuken. Ik koos gewoon een opleiding. En dat was voor mij de koksopleiding.” De fijne kneepjes van het vak leerde hij vervolgens in Parijs, Hong Kong en Amsterdam.

Beste vrienden

Richard en Thomas leerden elkaar in 2008 leren kennen bij restaurant Envy, waar ze anderhalf jaar samenwerkten. Ze vertrokken daarna samen naar het prestigieuze Bord’Eau waar Richard chef-kok was en Thomas zijn vertrouwde souschef. Bij Bord’Eau kregen ze, tot hun grote blijdschap, na één jaar al een Michelin ster. In 2014 voegden ze daar een tweede ster aan toe en werd Richard uitgeroepen tot ‘GaultMillau’s Chef van het Jaar’. Hoe dat samenwerken gaat? De twee omschrijven elkaar als beste vrienden die ook in de keuken volledig op elkaar kunnen bouwen.

212; het allereerste ‘no-table restaurant’ van Nederland

In 2018 verlaten de twee chef-koks het vertrouwde nest van Bord’Eau en beginnen hun eigen restaurant in Amsterdam. Richard spotte in Parijs voor het eerst een open keuken aan een bar en raakte geïnspireerd door de beleving en ongedwongen sfeer die dat bracht. Toen de zaak aan de Amstel nummer 212 te koop kwam, twijfelde het duo geen moment. Het allereerste ‘no-table restaurant’ van Nederland was een feit: restaurant 212.

Een restaurant waar de chefs letterlijk recht voor de gasten staan te koken en direct de gerechten aan de fraaie bar voor je neerzetten. Bij restaurant 212 draait het om top-eten in een informele setting, waar seizoenen, smaken en sfeer samenkomen. De focus ligt niet op vernieuwing, maar op verdieping. Zo wordt de keuken steeds verfijnder. 212 is inmiddels de trotse bezitter van twee Michelin sterren.

Van ‘no-table’ naar thuis aan tafel

Sterrenchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hebben geweldige 212-boxen samengesteld voor een avond verfijnd genieten bij jou thuis. Niet aan de fraaie bar met uitzicht op de Amstel, maar gewoon aan je eigen fraai gedekte dinertafel.